Tratamentul endodontic

Este un proces prin care  nervul (impreuna cu vasele de singe, precum si cu bacteriile care au cauzat inflamarea lui) este indepartat din dinte si inlocuit cu un material inert, numit gutaperca.

 

Cele mai frecvente motive pentru care este nevoie de un tratament endodontic sint :

-o carie dentara profunda

-o carie mare sub o obturatie sau coroana

-un abces dentar

-fractura unui dinte

 

Cind se suspecteaza ca nervul este mort, se face o radiografie pentru a vedea daca exista un granulom acolo. Uneori, acest granulom nu este inca vizibil, si este nevoie de descrierea simptomelor (acuzelor) facuta de catre pacient, sau alte semne diagnostice, pentru a decide daca tratamentul endodontic este necesar. Dupa un tratament endodontic corect facut, granulomul dispare in citeva luni-citiva ani. Acesta este un semn ca bacteriile care au declansat formarea lui au disparut in urma tratamentului, si s-au creat conditiile necesare vindecarii. Daca acest lucru insa nu se intimpla, la citiva ani distanta si in urma unei evaluari, se completeaza tratamentul endodontic cu unul chirurgical (rezectie apicala).

 

Restaurarea dintelui

 

Dupa ce a fost tratat endodontic, aproape intotdeauna este necesara aplicarea unei coroane pe dinte, pentru a mari rezistenta acestuia la masticatie.

Tot frecvent este necesara si aplicarea unui pivot pe radacina, pentru a solidariza materialul cu care se reconstruieste dintele distrus. Pivotul va fi din fibra de sticla si va fi folosit impreuna cu material compozit, ambele avind avantajul unei elasticitati similare cu a dentinei naturale, prin aceasta avind rol in prevenirea fracturarii radacinii.

 

Ce facem cu teama fata de tratamentul endodontic?

 

In ciuda reputatiei proaste pe care o are tratamentul endodontic, el este de fapt confortabil. Din fericire, azi exista anestezice foarte bune, si niciodata nu se incepe tratamentul pina cind dintele nu este amortit 100%.

 

Mici detalii tehnice:

 

Tratamentul endodontic se face prin izolarea dintelui cu diga (rubber dam). Aceasta este o folie de cauciuc, care are mai multe avantaje pentru pacient :

-izolarea de saliva, deci de bacterii (asta insemnind un plus la sansa de reusita a tratamentului, al carui scop principal este tocmai indepartarea in numar cit mai mare a bacteriilor)

-lipsa grijii pacientului in ce priveste limba, buzele, obrajii (acestea nemaiinterferind cu instrumentarul)

-pacientul nu mai trebuie sa simta gustul neplacut al solutiilor cu care se iriga dintele

-pozitia orizontala (mult mai comoda) a pacientului pe scaunul stomatologic.