parodontopatii, tartru, boala parodontala

Reprezinta o problema frecventa si, de multe ori, sint diagnosticate tirziu (in stadii avansate). Dintre simptomele bolii parodontale : gingiile sint rosii, umflate, singereaza la periaj sau la curatarea cu ata dentara, halena (respiratie urit mirositoare), pierderea dintilor.

 

Cauzele bolii parodontale sint reprezentate de infectia bacteriana a tesuturilor din jurul dintelui. Aceasta infectie este inrautatita de prezenta placii bacteriene si a tartrului pe dinti. Cind acest tartru nu este indepartat periodic de catre medic prin detartraj, el poate duce la formarea unei pungi intre dinte si os, unde bacteriile au un mediu propice pentru a determina infectia tesuturilor care sustin dintele. Cu timpul, aceste pungi pot deveni tot mai adinci, infectia se raspindeste la fibrele care sustin dintele si la osul din jur, putind duce in final la abces sau la pierderea dintelui, daca ramin netratate.

 

Tratamentul nechirurgical al bolii parodontale se poate face atunci cind evolutia bolii nu este inca foarte avansata, dar si ca masura de prima intentie in stadiile mai grave. Procedura se numeste root scaling and planning (detartrajul si netezirea radacinii) si se efectueaza sub anestezie locala in 2 sedinte (daca e cazul)  la maxim 48 ore distanta una de cealalta. In cele mai multe cazuri, este suficienta aceasta procedura, fara sa mai fie nevoie a apela la tratamentul chirurgical. Procedura de root scaling si planning este insotita de terapie cu antibiotic timp de o saptamina, si masuri de igiena dentara foarte riguroase, asupra carora pacientul este instruit inainte de a i se face acest tratament. Elementul cheie pentru a obtine rezultate in tratamentul bolii parodontale este motivarea puternica a pacientului in ce priveste igiena dentara.

 

Boala parodontala nu poate fi vindecata complet. Ritmul ei de evolutie poate fi insa mult incetinit, ceea ce poate insemna un cistig enorm pentru pacient.

 

Prevenirea bolii parodontale se poate face printr-un parteneriat intre cabinetul stomatologic si pacient : dintii trebuie curatati de catre un profesionist in mod periodic (de 2 ori pe an) ; iar pacientul trebuie sa munceasca acasa pentru a mentine un nivel al placii bacteriene si al tartrului dentar la minim.

Sinonime: paradontoza, parodontoza