Mituri in stomatologie: granulomul si rezectia apicala

Azi mi-am ales o misiune grea:  sa scriu despre tratamentul granulomului dentar. De ce e grea? Pentru ca sint multi care inca nu cred ca granulomul se poate trata fara bisturiu. Ei bine, exista o veste buna: se poate!!!

Explicatia e cit se poate de simpla: granulomul dentar se formeaza ca reactie a activitatii bacteriilor prezente la virful radacinii dintelui. El poate sta "tacut" luni sau ani de zile, si deseori e depistat intimplator la un control radiologic. De ce trebuie tratat? Pentru ca e ca o bomba cu ceas: poate exploda in orice moment (si de obicei, se intimpla in cel mai nepotrivit moment, cind dentistul e in concediu sau pacientul in virf de munte. Legile lui Murphy functioneaza si aici ). De ce se trateaza fara bisturiu? Pentru ca bisturiul nu are cum sa omoare aceste bacterii. Care este metoda de prima intentie in tratamentul granulomului? Un tratament endodontic facut corect face ca intr-un interval de citeva luni - citiva ani, granulomul sa dispara.

Cind se face totusi rezectie apicala?

Asa cum am spus, se incepe cu tratamentul endodontic al dintelui cu granulom si se asteapta… si se asteapta… si se asteapta. Si intre timp, se mai fac si radiografii pentru a vedea cum evolueaza lucrurile. De obicei, evolueaza bine. Bineinteles, in medicina nimic nu e 100% sigur si nimic nu e 100% garantat. Dar oare nu merita incercat in acest fel? Toti avem teama de bisturiu. De ce ne-am grabi sa-l folosim?

Rezectia apicala este indicat a se face la distanta de citeva luni/citiva ani, si numai daca tratamentul endodontic esueaza. Rezectia apicala este o completare a unui tratament endodontic corect, si nu in loc de. Rezectia apicala este ultima metoda de tratament al granulomului, si nu prima.

O rezectie apicala facuta fara tratament endodontic corect inainte are sanse mari sa recidiveze, pentru ca bacteriile ramin tot acolo, si pot oricind sa-si faca de cap si sa dea o acutizare a granulomului, acutizare care duce la abces dentar, cu toate neplacerile aferente, neplaceri cu care multi dintre romani sint, din pacate, deja familiarizati.