Blog - cum imi aleg medicul stomatolog?

Cum imi aleg medicul stomatolog ?

Fara indoiala, alegerea unui medic dentist bun este o chestiune destul de dificila. De ce? Simplu: pentru ca rezultatele muncii noastre de cele mai multe ori nu se vad imediat, ci in timp. Nu exista reteta perfecta pentru alegerea unui medic stomatolog bun, dar exista indicii . Nu exista garantii, exista poate doar sanse mai mari.

Lucruri de care ar trebui tinut cont:

- timpul de sedere in sala de asteptare trebuie sa fie scurt iar sala de asteptare nu trebuie sa geama de pacienti. Asta inseamna ca medicul iti respecta programarea la ora stabilita, iti respecta timpul TAU, si se respecta pe sine printr-o buna organizare si timp suficient dedicat fiecarui pacient, in asa fel incit serviciul oferit sa fie de calitate, atit la nivel profesional cit si la nivel de relationare umana medic-pacient. Bineinteles, si pacientul trebuie sa respecte timpul medicului si sa vina la ora la care s-a programat (o intirziere de "doar" 15 minute poate da totul peste cap). Sint pacienti care cred ca daca sala de asteptare nu este plina ochi inseamna ca medicul respectiv nu este bun. Total gresit. Oricarui pacient ii place ca medicul la care se trateaza sa-i acorde atentie, ori asta e cam greu cind "afara" mai asteapta inca 5 pacienti.

- timpul pe care vi-l acorda medicul atunci cind doriti sa-i puneti intrebari. Pentru mine, ca medic, e oarecum de neinteles faptul ca atit de multi pacienti pun intrebari pe diverse forumuri, in loc sa-si intrebe direct propriul medic. Pe de alta parte, ma bucura sa vad ca sint multi pacienti care doresc sa fie BINE informati inainte de a lua o decizie in ceea ce priveste un tratament stomatologic.

- timpul pe care medicul il acorda pentru a va explica cum se foloseste ata dentara, cum se face un periaj corect al dintilor, cum se foloseste apa de gura, irigatorul (dusul) bucal si de ce este importanta igiena orala atit inainte de efectuarea tratamentelor stomatologice cit si dupa. Degeaba medicul pune o plomba perfecta, daca pacientul in continuare nu se spala (corect) pe dinti. Rezultatul pe termen lung va fi unul nefavorabil.

- igiena din cabinet. Din pacate, un pacient nu are cum sa verifice daca sterilizarea s-a facut cum trebuie, daca se respecta masurile de prevenire a infectiei incrucisate (adica sa nu ia ceva boala de la pacientul care a fost tratat inaintea lui). Dar poate sa vada aspectul general al cabinetului (curatenia din cabinet, din sala de asteptare, si de ce nu, din toaleta), minimele masuri de protectie: medicul sa poarte manusi noi la fiecare pacient, masca si halat (obligatorii), trusele de lucru ambalate si sterilizate in pungi care se desfac in fata lui.

- confortul la dentist. Sint putini pacientii carora nu le e frica de dentist. Nu toti, dar o mare majoritate au frica de dentist din cauza ca in trecut li s-a lucrat la dinti fara anestezie. Astazi, cind avem acces neingradit la anestezice si acestea sint de buna calitate, practic aproape orice manopera ar trebui sa fie insotita de anestezie si deci nedureroasa. Cu anestezia facuta, pacientul va simti ca orice medic are "mina usoara" si ca stomatologia fara durere nu e doar un mit, ci e realitate pura.

- tratamentul facut trebuie sa fie de durata. O plomba bine pusa nu pica dupa citeva zile/saptamini/luni. Din pacate, asta e un lucru pe care pacientul nu are cum sa-l afle inainte de a se trata, decit daca medicul respectiv i-a fost recomandat de alti pacienti care se trateaza acolo de mai multi ani si sint multumiti de rezultatele obtinute pe termen lung. O plomba (alba, material compozit) corecta se pune in cam minim 45 minute.

Si nu in ultimul rind, un medic bine pregatit ar trebui sa aiba o pondere mai mare in alegere decit un cabinet frumos si modern amenajat (nu ca aspectul nu ar conta, caci conteaza, bineinteles, si inca foarte mult). Eu cred in zicala "omul sfinteste locul".