abces dentar, abces parodontal

Poate fi de 3 feluri : abces periapical, abces parodontal, abces endo-parodontal

  1. abcesul dentar periapical este de obicei rezultatul evolutiei unei carii profunde netratate, si apare la virful radacinii. In general e insotit de durere si umflarea tesuturilor din jurul lui (edem). Tratamentul consta in terapie endodontica sau extractie.
  2. abcesul parodontal apare in jurul radacinii (nu neaparat la virful ei) si de obicei este cauzat de boli ale gingiei sau parodontiului (este afectata sanatatea osului si a fibrelor care mentin dintele in alveola). Tratamentul problemelor parodontale se poate face de multe ori nechirurgical, cu ajutorul procedurii de root scaling and planning (detartrajul si netezirea radacinii), in combinatie cu terapie medicamentoasa de scurta durata, precum si cu o igiena dentara perfecta (efectuata acasa, zi de zi) a carei responsabilitate ii revine integral pacientului.
  3. abcesul endo-parodontal apare cind cele doua situatii enumerate mai sus se suprapun. Rezultatul poate duce la durere severa, iar uneori se poate ajunge la pierderea dintelui.